Algi morskie zwane spiruliną

Zielono-niebieskie algi potocznie zwane spiruliną to bardzo ciekawy produkt. Algi te rosną w jeziorach w Afryce oraz Ameryce Środkowej i Południowej. W tych regionach roślina ta jest również specjalnie hodowana, gdyż istnieje duży popyt na spirulinę. Wykorzystywana jest do produkcji kosmetyków oraz jako suplement diety. Jest to roślina, która ma wiele wartości prozdrowotnych dlatego warto się nią zainteresować.

Jakie właściwości mają algi zwane spiruliną?

Spirulina jest to roślina uważana za jeden z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych. Nie jest spożywana jako samodzielny produkt ze względu na swój ostry smak. Jest jednak częstym dodatkiem do koktajli czy batonów energetycznych. Ze względu na swój skład dodatek spiruliny poprawia jakość danego produktu. Spirulina występuje również w formie tabletek, jako suplement diety. Jest bardzo popularna wśród osób uprawiających sport oraz prowadzących zdrowy, aktywny tryb życia. Jest chętnie spożywana wśród osób na diecie odchudzającej oraz osób dbających o swoje zdrowie. Nic w tym dziwnego. Produkt ten dostarcza organizmowi wiele składników odżywczych, a przy tym jest bezpieczny, gdyż nie wywołuje skutków ubocznych.

Właściwości spiruliny

Warto pamiętać, że produkt ten zawiera o wiele więcej białka niż każdy inny produkt żywnościowy. Spirulinę chętnie zatem wprowadzają do diety wegetarianie oraz osoby na diecie wegańskiej. Ze względu na fakt, iż metabolizm białka sprzyja procesowi odchudzania się spirulinę chętnie wprowadzają do diety osoby odchudzające się. Produkt ten zawiera wiele dobroczynnych składników takich jak aminokwasy egzogenne (są to aminokwasy nieprodukowane przez organizm) oraz witaminy z grupy B i kwas GLA. Jest to kwas, który szczególnie wpływa na poprawę zdrowia, gdyż obniża zły cholesterol, obniża ciśnienie i zapobiega chorobom serca. Ten doskonały produkt w swoim składzie posiada również kwas foliowy, kwas linolowy oraz witaminy A, C, D, E a także K. Dodatkowo w składzie spiruliny znajdziemy cynk, miedź, żelazo oraz selen. Dzięki tak bogatemu składowi działanie spiruliny jest wszechstronne. Obniża ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy oraz udarowi serca, potrafi usunąć z organizmu metale ciężkie, przyspiesza również utratę zbędnej tkanki tłuszczowej i obniża poziom złego cholesterolu. Dodatkowo może zapobiec powstawaniu taka, gdyż zwiększa produkcję przeciwciał, a także innych komórek, które odpowiadają za odporność organizmu.