Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele naturalnych lekarstw mijają na co dzień. Jednym z takich lekarstw jest bez wątpienia pokrzywa zwyczajna. Jakie zastosowania możemy odnaleźć w pokrzywie? Przede wszystkim, wyciąg z niej wykorzystywany jest w tworzeniu naturalnych lekarstw wspomagających leczenia różnego rodzaju chorób trzustki, wątroby, nerek, a także jest wykorzystywana w preparatach, których celem jest optymalizowanie poziomu cukru w naszym organizmie.
Pokrzywa i zdrowie
Musimy pamiętać, że naturalne lekarstwa są zdecydowanie lepsze dla naszego organizmu. Są one przede wszystkim czystsze, nie dodaje się bowiem do nich żadnych chemicznych specyfików , mających na celu „spotęgowanie” działania leku. Konkretny lek z pokrzywy zakupić możemy w aptece – z reguły sprzedawane są w formie herbat, ale spotkamy również różnego rodzaju syropy, maści, tabletki, szampony do włosów, toniki, mydła czy też soków.
Zbierać pokrzywy możemy przez większość roku. Szacuje się, że czas jej kwitnięcia przypada na przedział miesięczny między czerwcem a wrześniem, a więc w okresie wakacyjnym. Podczas kwitnięcia, pokrzywa ma drobne, zielonkawe kwiaty – niewiele osób wie, że pokrzywa ma nawet swój owoc, którym jest drobnych rozmiarów orzeszek. W Polsce spotkać możemy się z różnym nazewnictwem, jak i z różnymi gatunkami pokrzywy. Prócz pokrzywy zwyczajnej, spotkać możemy bowiem pokrzywy dwupienne, pokrzywy wielkie, pokrzywy parzące, żegajki wielkie, kopryww oraz żogawki. Warto również wiedzieć, że pokrzywa nie jest chwastem ani Polskim, ani nawet Europejskim. Występowanie pokrzywy rozszerza się na cały świat, a najpopularniejsze miejsca w których pokrzywę możemy „upolować” to wilgotne lasy, zarośla czy też ogródki znajdujące się w pobliżu domów, tam gdzie gleba często bywa wilgotna i zadbana. W kontekście lekarstw naturalnych wykorzystuje się wszystkie elementy pokrzywy, zarówno liście, łodygi jak i korzenie.
Niezrywana pokrzywa wyrosnąć może nawet na wysokość dwóch metrów w górę, natomiast sam korzeń może bardzo szeroko się rozgałęzić. Pokrzywę rozpoznać można bardzo łatwo – jej liście mają ciemnozielony kolor, kształtem przypominają zaostrzony symbol sercowaty, z postrzępionymi koniuszkami liści. Podczas zrywania pokrzyw musimy być bardzo ostrożni, gdyż możemy w bardzo łatwy sposób zostać oparzeni – takie „ślady walki” nie są co prawda dla nas groźne, jednakże oparzenia mogą być irytujące, początkowo powodują dość silne pieczenie, które szybko ustępuje na rzecz swędzenia oparzonego miejsca.