Jak grillować ekologicznie?

Grill kojarzy nam się z letnimi spotkania z przyjaciółmi bądź rodziną, kiełbaską, karkówką czy coraz częściej, warzywami. To idealny pomysł na spędzenie wieczoru. Czy można pogodzić grillowanie z ochroną przyrody? Czy grill może być eko? Często wystarczą drobne zmiany, by grill stał się zdrowszy, smaczniejszy i bardziej przyjazny dla natury.

Moda na bycie eko coraz wyraźniej wkracza w nasze życie. Podejmujemy coraz więcej działań, których celem jest ochrona środowiska, a tym samym również naszego zdrowia. Również grillowanie może być eko. Wystarczy pamiętać o kilku istotnych kwestiach, by cieszyć się zdrowym, smacznym i bezpiecznym dla planety grillem.

Jak grillować ekologicznie?

Chcąc grillować ekologicznie, musimy pamiętać, by wybrać odpowiedniego grilla. Zarówno grill elektryczny, jak i gazowy pozwalają ograniczyć ilość zanieczyszczeń emitowanych do atmosfery. Na rynku dostępne są również ekogrille, na których można grillować tradycyjnie. Posiadają one misę, w której zbiera się tłuszcz skapujący z mięsa. Tym samym grill nie wytwarza dymu podczas spalania. Jest więc bezpieczny dla środowiska. Chcąc ograniczyć szkodliwe substancje, uwalniane do atmosfery, możemy wykorzystać grilla z pokrywką.

Chcąc grillować ekologicznie, nie musimy od razu inwestować w grilla elektrycznego, gazowego czy ekogrilla. Wystarczy, że do grillowanie wprowadzimy nowe nawyki. Jednym z nich jest zmiana zasady rozpalania. Chcąc być eko, nie rozpalaj grilla za pomocą gazety, dykty, lakierowanego drewna i drewna z drzew iglastych. Najlepiej całkowicie zrezygnuj z rozpałki. Jeśli już chcesz zastosować rozpałkę, lepiej wybierz tę z naturalnymi olejami. Grilluj na węglu drzewnym lub drewnie drzew liściastych.

Grillując warto także zadbać o ograniczenie ilości wyciekającego tłuszczu. Można skorzystać z tacki aluminiowe -j. Jednak bardziej ekologiczne będzie wykorzystanie maty teflonowej, która posłuży nie tylko do grillowania, ale i do pieczenia. Jest wielokrotnego użytku. Po grillowaniu wystarczy ją przemyć i można ją użyć ponownie. Zawsze dbaj także o czystość rusztu – pozostałe na nim zanieczyszczenia mogą być groźne dla zdrowia i środowiska.

Grill zgodny z zasadami eko, to grill podczas którego dbamy o odpowiednią segregację śmieci. Ważne jest, by używać ekologicznych talerzyków i sztućcy. Najlepiej tych wykonanych z bambusa lub z odpadów młynarskich. Wówczas na koniec imprezy możesz je po prostu zjeść.

By grill był w pełni zgody z zasadami eko, konieczna jest odpowiednia segregacja śmieci i mowa tu o absolutnie każdym elemencie grilla.Można je także wyrzucić w dowolne miejsce – ulegną one całkowitemu rozpadowi w przeciągu 2 tygodni.