Jak zrobić pyszne korzenne mini babeczki?

Babeczki są bardzo popularnym deserem. Z racji tego, że są małe to można je zjeść na raz. Ludzie często wolą je zamiast ciasta. Dlatego ludzie coraz częściej biorą się na pieczenie tych mini słodkości. Każdy będzie nimi zachwycony. Czy ktoś słyszał o czymś takim jak korzenne mini babeczki? Pewnie część osób tak, ale nie wszyscy. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić jak je zrobić. Zdrowie i dieta.

Pyszny przepis na korzenne mini babeczki

Warto na początku wspomnieć, iż tego typu babeczki świetnie komponują się z poranną kawą. Zanim jednak przejdziemy do ich przygotowania, najpierw warto zastanowić się co jest w ogóle potrzebne. Wiadomo, że w Internecie jest pełno przepisów, jednak każdy się czymś od siebie różni. Na pewno do najważniejszych składników jakie muszą być należą:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 0,25 szklanki oleju,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukru pudru ,
  • jajko,
  • kolorowa posypka,
  • 1 łyżeczka Przyprawy do piernika ciast i deserów Prymat,
  • woda.

Warto przygotować już sobie od razu foremki na mini babeczki oraz miski do dodawania i łączenia poszczególnych składników. Gdy już mamy wszystko gotowe to możemy przystąpić do robienia pysznych mini deserków. Co po kolei trzeba robić. Otóż najważniejszymi krokami są:

  1. Do wcześniej przygotowanej miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie.
  2. W oddzielnej misce ubijamy jajko z cukrem. Tak, aby powstała gładka masa.
  3. Do masy dodajemy wcześniej wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko miksujemy, tak aby nie było grudek.
  4. Dodajemy do składników mleko i olej. Wszystko wlewamy stopniowo. I dalej miksujemy.
  5. Następnie dodajemy przyprawę korzenną do piernika. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Powinno wyjść trochę gęste ciasto.
  6. Gdy już mamy gotowe, tak przygotowane ciasto należy nałożyć do foremek na babeczki. Aby ciasto się nie przyklejało do łyżeczki warto moczyć są w wodzie. Na jedną foremkę wychodzą 2 łyżki stołowe przygotowanego ciasta.
  7. Gdy już foremki będą zalane ciastem, wkładamy je do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni Celsjusza. Pieczemy góra- dół bez termoobiegu.
  8. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 20 minut. Warto sprawdzać ciasto wykałaczką. Jeśli się przyklei to należy jeszcze chwilę je przytrzymać.
  9. Po 20 minutach wyciągamy babeczki i czekamy aż przestygnął.
  10. W międzyczasie z wody i cukru pudru możemy przygotować lukier, który następnie nałożymy na zimne babeczki. Na to dajemy kolorową posypkę i gotowe.

Babeczki wychodzą naprawdę smaczne. Warto je przygotować. Na pewno nikt nie pożałuje.