Szukasz najlepszego napoju na cieplejsze dni, który doskonale Cię orzeźwi, a jednocześnie pobudzi? Koniecznie sięgnij po tonik espresso! Dowiedz się, jak je przygotować oraz sprawdź, jakie czynniki są najważniejsze w trakcie jego tworzenia.
Co to jest tonik?
Tonik to napój, który powstał około XIX wieku poprzez połączenie chininy z wodą gazowaną, limonką i ginem. Celem było znalezienie syropu, który umożliwi wzmocnienie odporności brytyjskich oficerów i żołnierzy w trakcie wojny. Chinina uznawana była bowiem za jeden ze składników umożliwiających leczenie malarii. W późniejszym czasie z napoju wycofano alkohol i zaczęto go sprzedawać nie jako wyrób medyczny, a napój. Obecnie można go pić samodzielnie lub z dodatkiem innych rozmaitych propozycji np. alkoholem, sokiem owocowym czy nawet świeżo parzoną kawą ziarnistą.
Smak toniku jest dość charakterystyczny. Cechuje się gorzko-wytrawnym smakiem, dzięki czemu doskonale gasi pragnienie i jest idealnym dodatkiem do rozmaitych dań słodkich, jak i słonych.
Tonic espresso – jak przygotować?
Legenda głosi, że pierwszy raz kawę z tonikiem połączyła szwedzka baristka, chcąc uzyskać jednocześnie orzeźwiający i pobudzający napój. W szybkim tempie propozycja ta zyskała wielu miłośników, a z czasem zaczęto ją jeszcze bardziej urozmaicać i modyfikować.
Tonic espresso to połączenie kawy z tonikiem, a także sporą ilością lodu oraz plasterkiem pomarańczy lub limonki. Najlepiej pić go w godzinach porannych, ponieważ ze względu na obecność kofeiny ma on działanie pobudzające.
Aby przygotować wytrawny napój, należy do przezroczystej szklanki wsypać kilka kostek lodu, a następnie wystarczy zalać je gotowym tonikiem, dostępnym na wielu półkach sklepowych. Istotnym krokiem jest stworzenie odpowiedniego wywaru kawowego. W zależności od indywidualnych preferencji może to być:
- espresso,
- przelew,
- wywar z AeroPressu,
- czarna kawa przygotowana w kawiarce.
Do przygotowanych w szklance kostek lodu i toniku należy delikatnie wlać schłodzoną esencję kawową. Całość można wzmocnić skórką z limonki oraz udekorować plasterkiem pomarańczy.
Co jest ważne w trakcie przygotowywania tonic espresso?
Jak wspomniano wcześniej, najważniejszym etapem przygotowywania tonic espresso jest odpowiednie zaparzenie wywaru z kofeiną. W zależności od tego, czy napój ma być mocniejszy, czy nie, można korzystać z kilku sposobów jego przyrządzenia. W każdym z przypadków należy jednak pamiętać o wybraniu możliwie najwyższej jakości kawy ziarnistej. Bardzo dobre mieszanki, które sprowadzane są od doświadczonych i cenionych producentów można znaleźć w sklepie internetowym Cafe Silesia. Kawę można zaparzyć na kilka sposobów:
- w kawiarce – w tym przypadku esencję najlepiej przygotować na bazie mniejszej ilości wody, tak aby z mieszanki kawowej wyciągnąć dość intensywne nuty smakowe, dobrze jest postawić na warianty kwiatowe lub herbaciane, które najlepiej łączą się z gorzkim tonikiem,
- w AeroPressie – do przygotowania kawy za pomocą tego urządzenia, konieczne jest drobne zmielenie ziaren; aby esencja najlepiej skomponowała się z tonikiem, warto sięgnąć po mieszanki, które charakteryzują się wyważoną kwasowością np. ziarna z Etiopii lub Kenii,
- espresso – jest najbardziej charakterystyczną esencją, którą miesza się z tonikiem i kostkami lodu, mocny wywar z kofeiny charakteryzuje się odpowiednim smakiem, dzięki czemu doskonale uzupełnia nuty gorzkie.
To, co ostatecznie stanie się bazą tonic espresso powinno być uzależnione indywidualnymi preferencjami. Stworzenie tego napoju w domu nie należy jednak do najtrudniejszych czynności i każdy choć raz w życiu powinien tego spróbować!