Gdy zakładałam bloga, myślałam, że częściej będę tutaj publikować różne przepisy. Lubię gotować według gotowej receptury, ale lubię też kombinować i robić po swojemu. Cały czas jednak wydawało mi się, że to co robię jest zbyt proste i oczywiste, dlatego nie chciałam tutaj o tym pisać. Ale później uświadomiłam sobie, że czasami na te najprostsze rozwiązania najtrudniej wpaść 🙂 A czasami też szukamy inspiracji i może ktoś z Was będzie miał ochotę wypróbować tego, co za chwilę tutaj przedstawię.

LECZO Z KASZĄ BULGUR

Składniki:

  • cukinia
  • 2 papryki
  • 3-4 średnie pomidory
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g kaszy bulgur
  • sól
  • ostra papryka
  • natka pietruszki

    Wykonanie:

    Cebulę kroimy w piórka, czosnek rozgniatamy i podsmażamy dosłownie przez chwilę na odrobinie oleju. Przekładamy do jakiegoś naczynia i zostawiamy na później.

    Cukinię i paprykę kroimy w większą kostkę, jak Wam wygodnie. Podsmażamy na oleju, później dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa będą już praktycznie miękkie, zdejmujemy i przykrycie i trzymamy na niewielkim ogniu. W tym czasie wstawiamy też do gotowania kaszę bulgur.

     

    W międzyczasie zalewamy pomidory wrzątkiem, żeby łatwo zdjąć z nich skórkę. Kroimy dość drobno, ale nie tak, żeby się całkowicie rozpadły. Wrzucamy je na patelnię, dodajemy wcześniej podsmażoną cebulkę i czosnek. Mieszamy, doprawiamy solą i ostrą papryką do smaku. Trzymamy chwilę na ogniu, żeby wszystko wystarczająco się połączyło.

     

    Na talerz nakładamy kaszę, na to „leczo” i całość posypujemy natką pietruszki. Dla mnie to punkt obowiązkowy, bo pietruszka nadaje całej potrawie wyjątkowy smak.

    Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *